Το αντέχεις;

Fact: Όταν  τον  Απρίλιο  του  1986, έγινε το χειρότερο στην  ιστορία πυρηνικό  ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, η άμεση αντίδραση  ήταν το θάψιμο του αντιδραστήρα  Νο4 σε μία τάφρο γνωστή ως ‘σαρκοφάγος’, η  οποία  καλύπτει περίπου  200 τόνους  ραδιενεργού  μάγματος.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα Zycie Warszawy η  επιφάνεια της  σαρκοφάγου είναι  γεμάτη ρωγμές και σχισμές αρκετά μεγάλες ώστε να επιτρέπουν στους αρουραίους την είσοδό τους στο ραδιενεργό περιβάλλον. Επιπλέον το εσωτερικό της είναι γεμάτο από κουνούπια δυσανάλογου μεγέθους από το κανονικό. Το  νερό  της  βροχής εισρέει, μολύνεται  και  διαχέεται μέσω των εσωτερικών  πηγών. Τέλος ανεξάρτητη μελέτη μηχανικού υπέδειξε ότι όλο το οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει σε περίπτωση  σεισμού στην περιοχή, μεγέθους 6 και άνω βαθμών ρίχτερ.

Hope: Το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων έχει ανακοινώσει πως μέχρι  το 2015 η παλιά σαρκοφάγος θα αντικατασταθεί με νέα που θα λύσει  οριστικά το πρόβλημα διαρροής στην ατμόσφαιρα, αργά αλλά σταθερά, ραδιενεργών στοιχείων.

Στις  26 Απριλίου  του  1986  που  έγινε  το  Τσέρνομπιλ,  ήμουν  ένα  πολύ  μικρό  παιδάκι. Λίγες μέρες  μετά θυμάμαι  έντονα τον  πανικοβλημένο  πατέρα μου να μου  εξηγεί γιατί δεν έπρεπε καθόλου να βγούμε με την μαμά από το σπίτι. Να προσέχω  να μην με ακουμπήσει η βροχή και να μην τρώω τα φρούτα άπλυτα.

Ιαπωνία:


25 χρόνια μετά, το πρωί της Παρασκευής παγώσαμε όλοι με τις εικόνες από το  καταστροφικό τσουνάμι  και την εξωφρενικά τέλεια κινηματογραφική του κάλυψη που δεν άφηνε περιθώρια παρανόησης του μεγέθους της καταστροφής. Προσωπικά δεν είχα ούτε την δύναμη να εκφραστώ, όταν άκουσα για την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα Daiichi 1. Δεν πάγωσα απλώς, μούδιασα και ήθελα να γίνω ένα κουβαράκι στην άκρη του καναπέ μου. Ωστόσο δεν το εκανα. Επικαλέστηκα την λογική  και άρχισα  το  search στο internet για να μάθω ότι ‘Στη διεθνή κλίμακα για περιστατικά που αφορούν πυρηνική ενέργεια και ραδιενέργεια (INES), από το 1 μέχρι το 7, η έκρηξη στη Φουκοσίμα αξιολογείται με 4. Ενώ το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ  με 7’  Δεν ανακουφίστηκα. Θλίβομαι. Δεν μου φαίνεται  το  4  τόσο  λίγο σε μία ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα. Ελπίζω στο ανθρώπινο τεχνολογικό  θαύμα.

 

 

 

Share

No comments yet.

Leave a Reply

*