Time after Time

Ο χρόνος τρέχει και το μένος στον εαυτό σου μεγαλώνει, όσο μεγαλώνεις και δεν τον αξιοποιείς. Πόσα θα μπορούσες να πεις αν είχες μόνο 20 δευτερόλεπτα; Τίποτα; Κακώς! Οι πολιτικοί δεν το έχουν  καταλάβει. Στα παράθυρα κατασπαταλούν τον χρόνο μας και τελικά φυσικά δεν λένε τίποτα. Εσύ όμως το ξέρεις. Το έχεις ζήσει θέλοντας και μη. Στα γραφεία και τις πολυεθνικές έχεις λίγο χρόνο να παρουσιάσεις  τον εαυτό σου, τις σπουδές σου το μυαλό σου, τις ιδέες σου. Κρίνονται  τα  πάντα  στα πρώτα λεπτά. Το ξέρεις. Δεν το ξέρεις; H εποχή έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί και αν δεν θέλεις να το δεις παρατήρησε τα μικρά πράγματα γύρω σου για να πεισθείς. Το Twitter, αν γράψεις πολλά στην λέει ‘you have to be more clever’. Δεν σου φτάνουν 20 δευτερόλεπτα; Έχεις και το δικαίωμα 20 εικόνων. 20 εικόνες  επί  20  δευτερόλεπτα στην διάθεσή σου, σημαίνει 6 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο χρόνος σου και σε αυτό τον χρόνο θα μας πεις μόνο τα  σημαντικά. Οι  σάλτσες ας  μείνουν απέξω.

 

 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην 4η βραδιά  Pecha Kucha που γίνεται απόψε, τώρα που διαβάζεις  αυτό το κείμενο στον πολυχώρο The Hub.

11 δημιουργοί από διαφορετικούς χώρους μιλάνε για τα έργα τους παρουσιάζοντας έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. 20 εικόνες και 20 δευτερόλεπτα για κάθε εικόνα θα  τους είναι αρκετά. Ανάμεσά τους και ένας blogger, ο Τάσος Χαλκιόπουλος ( www.athensville.gr). Pecha Kucha nights. Είναι η τέταρτη χρονιά που συμβαίνει στην Ελλάδα. Μια ιδέα που γεννήθηκε στο Τόκιο το 2003 από το αρχιτεκτονικό γραφείο Klein-Dytham Architecture και σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 300 πόλεις παγκοσμίως. Οι πόρτες  ανοίγουν στις 7 και 30. Προλαβαίνεις. Είναι Παρασκευή και ο χρόνος του Σαββατοκύριακου έχει ξεκινήσει. Θα τον αφήσεις να φύγει; Η κλεψύδρα γύρισε. Μην υπνωτιστείς από την άμμο που πέφτει. Βγες, επικοινώνησε, ταξίδεψε. Ο χρόνος τρέχει.

Share

One Response to “Time after Time”

  1. NBDS(r) March 22, 2011 at 3:01 pm #

    Διαβάζω το κείμενο… Κάτι δε μου κάνει ακριβώς “κλικ”… Κάτι δε μου αρέσει… Είναι η ταχύτητα και η βιασύνη που αποπνέει. “Τρέξε, γράψε, παρουσιάσου, ο χρόνος τρέχει, οι πολυεθνικές άλλαξαν ανεπιστρεπτί τον κόσμο κι εσύ μισείς τον εαυτό σου που δεν τρέχεις μαζί με τους άλλους”. Ώπα, χαλάρωσε, κάτι διάβασες λάθος. Ξαναδιαβάζω. Όχι, αυτό μου βγάζει. Μήπως το διαβάζω με λάθος ύφος; Βάζω τη φωνούλα στο μυαλό μου να κάνει μερικές γαργάρες, να χαλαρώσει, να κάνει λίγες ασκήσεις ορθοφωνίας και να μου το ξαναδιαβάσει με κάπως πιο ήρεμο τρόπο. Μπα! Ανώφελο! Στην πρώτη φράση, μπριζώνεται και ξαναρχίζει να μου σπάει τα νεύρα. “…το μένος στον εαυτό σου μεγαλώνει…”. Γιατί; Επειδή δεν τρέχω με τους άλλους; Τσου, δεν έχω μαινάδες να πετάνε πάνω στο κεφάλι μου επειδή άφησα μια ευκαιρία να πάει χαμένη. Φελοσοφίες. Μου θύμισε το ανέκδοτο: “Επειδή πήρε ο λύκος κόκα, εμείς θα τρέχουμε γύρω γύρω στο δάσος;”
    Όχι, λοιπόν. Θα απολαύσω τις σάλτσες και θα γίνω ένας ευτυχισμένος χοντρός. Ποτέ δεν είπα “Ω, τί ωραία σαλάτα” αν δεν συνοδευόταν με μια σαλτσούλα, έστω από μπαλσάμικο, λαδάκι, σουσαμάκι και μέλι. Ούτε το ψάρι χωρίς ένα γρήγορο λαδολέμονο με ρίγανη. Δίαιτα και λιτότητα στη ζωή, δίαιτα και στο χρόνο; Αυταπάντητο και όχι φιλοσοφικό ερώτημα.
    Το κοίταξα, το έψαξα. Pecha Kucha = chit-chat = ψιλοκουβέντα. Αντίφαση όρων. Η ψιλοκουβέντα είναι oι μικρές κουβέντες μεταξύ φίλων για να να κουτσομπολέψουν ή να ξαλαφρώσουν τα ‘σώψυχά τους. Δεν είναι η βιαστική, ξερή παρουσίαση ενός, με ατάκες και εικόνες αλλά η αποτύπωση λόγου που ζωγραφίζει εικόνες άλλοτε γλαφυρά κι άλλοτε πενιχρά, αλλά πάντα με αντίλογο, προσθήκες και συμφωνίες. Σε είκοσι δευτερόλεπτα, δε βγαίνεις, δεν επικοινωνείς, δεν ταξιδεύεις. Αν οι ερωτικές μας συνευρέσεις κρατήσουν είκοσι δευτερόλεπτα (ή έστω 6 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα δεδομένου ότι έχεις κάποιο φως ανοιχτό και έχεις και εικόνες) τις λέμε πρόωρες. Κάποια πράγματα, δε γίνονται με το ρολόι στο χέρι, πόσο μάλλον η ζωή μας όλη.
    Πείτε ό,τι θέλετε για το ρεύμα Pecha Kucha. Δεν το βρίσκω να με εκφράζει, ούτε από το site του και τα όσα είδα. Αυτό που με εκφράζει θα είναι πάντα ο στίχος: “Time is made of honey, slow and sweet. Only the fools know what it means”. And i’m an eternal fool.

Leave a Reply

*