Ώρα της γης 2011. θέλω, μπορώ και θα συμμετέχω.

Ξεκίνησε από το Σίδνει το 2007 και διαδίδεται με ταχύτητα σκότους! Σβήσε τα φώτα για μία ώρα, απόψε στις 8 και μισή, να πάρει ανάσα ο πλανήτης.

Τα καλώδια θα χάσουν την πρίζα τους, οι λάμπες θα πάθουν υπαρξιακά, τα αρχηγόπουλα οι προβολείς θα λουφάξουν στην γωνία του ταβανιού τους, οι θερμοσίφωνες θα ζηλέψουν τους νέους και ωραίους ηλιακούς, τα μπρίκια θα μεταφερθούν στα ψηλά πάνω στο γκαζάκι, η τηλεόραση θα βγάλει τον σκασμό, οι μπαταρίες θα τα δώσουν όλα στο ραδιοφωνάκι, τα κεριά θα πανηγυρίζουν καίγοντας και κάνοντας επιτέλους αυτό που ξέρουν καλύτερα. Θα φωτίζουν και θα φτιάχνουν ατμόσφαιρα!

Όταν το 2007 περίπου 2 εκατομμύρια plus άνθρωποι στην Αυστραλία διέκοψαν  οποιαδήποτε κατανάλωση ρεύματος για μία ώρα, η κατανάλωση μειώθηκε κατά  10,2%  μέγεθος που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 48.000 αυτοκινήτων από το δρόμο για μία ώρα.

Συμμετέχω στην ώρα της γης φανατικά και προσπαθώ να πείσω και οποιονδήποτε  αντιρρησία συναντήσω. Δεν είναι συγχωροχάρτι στην κατά τα άλλα απόλυτα συνυφασμένη ζωή μας με την κατανάλωση ρεύματος.

Είναι μια εθελοντική, συμβολική ενέργεια με μεγαλύτερο κέρδος την εκπαίδευση  μικρών και μεγάλων. Δεν είναι  trend, αλλά αν κάποιοι το βλέπουν έτσι και πάλι δεν με πειράζει αρκεί που σβήνουν τα φώτα τους για μια ώρα. Τους θέλουμε όλους και τους συνειδητοποιημένους και τους μη. Αργά η γρήγορα μέσα μας  αντιλαμβανόμαστε ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν και ευθυνόμαστε γι’ αυτό.

 

 

 

Share

2 Responses to “Ώρα της γης 2011. θέλω, μπορώ και θα συμμετέχω.”

 1. Denise March 26, 2011 at 3:30 pm #

  Poli kalo post, poli oraia ta eipes!!! :)

 2. NBDS(r) March 29, 2011 at 3:31 pm #

  Η Ώρα της Γης. Ναι, το ξέρουμε, ήρθε η ώρα της. Και έφυγε. Κι η Γή η ίδια σιγά – σιγά την κάνει. Κάποια δεδομένα όμως, τα οποία δεν είναι ευρέως διαδεδομένα, αλλάζουν την οπτική μου πάνω στο θέμα.
  Συμφωνώ με την δραστική μείωση κατανάλωσης των ευκολιών που μας προσφέρουν οι συμβατικές και ρυπογόνες πηγές ενέργειας (άνθρακας, πετρέλαιο). Συμφωνώ ότι η κάθε δράση, πρέπει να αρχίζει από το ίδιο μας το σπίτι. Είμαι ενεργοποιημένος σαν άτομο και σαν οικιακή μονάδα στα θέματα ανακύκλωσης, μείωσης της κατανάλωσης και υπέρμαχος της οικιακής αυτονομίας ηλεκτρικού ρεύματος και το παλεύω να αγοράσω καθαρά ηλεκτρικό αυτοκίνητο. (Το τελευταίο ομολογώ πως θα μου είναι δύσκολο καθώς θα μου λείψει το δίλιτρο σπορ κουπέ μου – γκαζάκιας ων, αλλά σκέφτομαι και την κατανάλωση που μου τσούζει την τσέπη.)
  Πέρα όμως από την Ώρα της Γης, που καλή πρωτοβουλιούλα είναι (δεν την έχω και σε εκτίμηση, όπως κάθε τί που ενώ θα έπρεπε να είναι πρώτο μέλημα παιδείας το αναπαράγει ένας οργανισμός από το .org του) καλό είναι να βάλουμε στη ζωή μας τα ηλιακά panel θέρμανσης και ηλεκτρισμού, τις ανεμογεννήτριες, τις εξωτερικές μονώσεις κτηρίων, την παλιά παραδοσιακή βιοκλιματική γνώση (βλ. “βρε, πως ζουσαν οι παλιοί χωρίς ψυγεία, μιξερ, φούρνους, κεραμικές εστίες, θέρμανση και aircondition;”), τους ενεργειακούς λαμπτήρες, τις ηλεκτρικές συσκευές κατ. Α+ και Α++ και πολλά άλλα που ακόμα και στο google να ψάξεις, θα τα μάθεις.
  Μεγάλες προτάσεις. Θα τις συντμήσω. Σχετικά τώρα με την Ώρα της Γης: κεριά και μπαταρίες, όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω ούτε από αυτά. Τα κεράκια: αν ανάψει κάθε σπίτι που κλείνει τα φώτα από πέντε κεράκια, έχεις ακρίβως την ίδια παραγωγή CO2 με το αν τα κράταγε ανοιχτά. Δεδομένου και ότι ακόμα κι αν κλείσεις το διακόπτη, το εργοστάσιο δεν σταματάει να παράγει ενέργεια με τον ίδιο ρυθμό, απλά φορτίζει πιο γρήγορα τους συσσωρευτές του, έχεις διπλάσια παραγωγή CO2. Μπαταρίες: Οξείδια του μολύβδου που θα καταλήξουν σε κάποιο πάτο θάλασσας; Μπα, ούτε από αυτό. Ηλιακά φαναράκια όμως; Αφού το ξέρουμε ότι την τάδε μέρα είναι η δράση, τα αγοράζουμε (σιγά μην τα έχουμε), τα φορτίζουμε και πραγματικά, κρατάνε πάνω από δίωρο. ΟΚ, χάνουμε την ατμόσφαιρα της φλόγας αλλά εγώ συμβιβάζομαι. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λένε “μια ώρα χωρίς ρεύμα τί να κάνεις;” Δε θα το σχολιάσω. Απλά δεν έχουν φαντασία και διάθεση… ή σύντροφο… ή είναι πολύ μαγκούφηδες γενικότερα…
  Αν κλείσεις το ρεύμα, δεν κλείνεις το εργοστάσιο, ούτε οι γεννήτριες μειώνουν ρυθμό παραγωγής. Αντίθετα, αν το aircondition δεν ανάψει το καλοκαίρι (πάντα δεν μου καθόταν καλά η Ώρα της Γής την άνοιξη που οι κλιματικές συνθήκες είναι μέτριες) ή το αερόθερμο το χειμώνα, μειώνεις την πιθανότητα να “πάρουν μπροστά” οι εφεδρικές γεννήτριες των εργοστασίων. Και λέω “πιθανότητες επειδή η ΔΕΗ υπολογίζοντας την κατανάλωση των παραλθόντων ετών, θα τις ανάψει όταν θέλει, έτσι κι αλλοιώς.
  Πραγματικά, ποτέ δεν κατάλαβα την αναγωγή του κλειστού διακόπτη σε αυτοκίνητα. Γιατί δε λένε τάνκερ, λεωφορεία, τραίνα, δημόσια κτήρια; Επίσης, γιατί λένε για την άνοδο της θερμοκρασίας (κατά 0,56 βαθμούς Κ ανά αιώνα) και του CO2 τα τελευταία 200 χρόνια; Όχι, δεν είναι λόγω της βιομηχανικής επανάστασης που “άλλαξε τον κόσμο”. Θεωρώ ότι το κάνουν για να αυξήσουν την ενοχικότητά μου ως ατόμου. Εγώ όμως δεν λειτουργώ έτσι. Κοιτάζοντας στατιστικές και αναλύσεις για τα τελευταία 7.500 χρόνια, βλέπω διακυμάνσεις που δεν αποτελούν γεννήματα του ανθρώπου. Εκτός αν οι εστίες και η γαστρεντερικές διαταραχές των πρώτων πολιτισμών ήταν πολύ περισσότερες από όσες νομίζουμε. Κι αυτό γιατί τότε, κατά την αρχή της Ολόκαινου περιόδου (πριν 7,5 χιλ. χρόνια) η επιφανειακή θερμοκρασία της γης ήταν 2 ολόκληρους βαθμούς μεγαλύτερη από σήμερα. Που τα ξέρω αυτά; Internet. Στο οποίο έχω πρόσβαση από laptop, το οποίο καταναλώνει μόλις 35W σε αντίθεση με τα 300-650W ενός σταθερού υπολογιστή. Εδώ, υπάρχει μία καλή σύνοψη: http://www.geocraft.com/WVFossils/ice_ages.html#anchor2117056 και εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Holocene_Temperature_Variations.png.
  Επίσης, η κύρια πηγή CO2 είναι η ίδια μας η Γη. Μερικά ακόμα στοιχεία: 186 δις τόνοι CO2 ανά έτος στην ατμόσφαιρα. Τα 90 δις προέρχονται από ωκεάνια βιολογική δραστηριότητα, 90 από επίγεια βιολογική (φυτά και ζώα) και ηφαιστιακή δραστηριότητα. Τα εναπομένοντα 6 δις είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Ακόμη κι αν μονομιάς σταματήσουμε κάθε τεχνολογική δραστηριότητα, αυτό το 1,6% CO2 που παράγουμε ανά έτος, δεν θα επηρρεάσει και πολύ την φυσική εξέλιξη του πλανήτη.
  Φαίνεται ότι ξεχνάμε πως η Γη είναι ζωντανός πλανήτης. Και σαν ζωντανός πλανήτης έχει μια πορεία. Βγήκαμε από τους παγετώνες και πολύ σιγά (για τα γεωλογικά δεδομένα) ζεσταινόμαστε. Προς το παρόν, είμαστε ακόμα στο μέσο όρο της γεωλογικής μας περιόδου. Σε περίπου 150 χρόνια θα ξέρουν οι γεωλόγοι αν το 2000 ήταν θερμό ή κρύο σε σχέση με την μέση Ολόκαινο θερμοκρασία (Holocene climatic optimum) κι αυτό γιατί (με απλά λόγια) θέλει 300 χρόνια στατιστικών μετρήσεων για να βγει η μέση θερμοκρασία μιας περιόδου. Να μην μπω σε συζήτηση για την απόλυτα φυσική μετατόπιση αξόνων που καθορίζει τη γωνία που η Γη “βλέπει” τον ήλιο, την μετάπτωση των μαγνητικών πόλων, την απομάκρυνση της σελήνης που επηρρεάζει την ενεργειακή τάση των ωκεανών, τον ήλιο που κατά τους τελευταίους αιώνες έχει αξήσει την ένταση, συχνότητα και θερμοκρασία των ηλιακών ανέμων και άλλα πάρα πολλά. (Ναι, ο ήλιος μας γερνάει, πεθαίνει και ίσως βλέπουμε την αρχή μιας νέας περιόδου του. Σε μερικά δις χρονάκια θα καταρεύσει εκ των έσω, αλλά όχι πριν “καταπιεί” το ηλιακό σύστημα επεκτεινόμενος σαν κόκκινος γίγαντας).
  Μεγάλο κείμενο, αλλά τεράστιο θέμα. Είμαστε εξαρτημένοι από τα τεχνολογικά μας “παιδιά” και τα χρησιμοποιούμε υπέρμετρα. Το να κλείσω το ρεύμα δε μου φτάνει. Δεν είναι το ρεύμα και η παραγωγή του το μόνο πρόβλημα. Εξάλλου, παράγεται και σε πυρινικούς αντιδραστήρες και είδαμε κι αυτών το χάλι. Δεν έχει CO2 εκεί. Δεν ανεβάζει την ατμοσφαιρική μόλυνση. Το τί συμβαίνει με τη ραδιενέργεια, είναι κατά πολύ πιο σοβαρό. Η μικροκυματική ενέργεια από τα κινητά που δίνουμε στα παιδιά των 5 ετών είναι πιο σοβαρό. Οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης που ακόμα και τα καλώδιά τους είναι φτιαγμένα από καρκινογόνες ουσίες, είναι πιο σοβαρό. Τα χημικά από τη βαρειά βιομηχανία που συμβάλλουν στη θυληκοποίηση τής έμβιας ζωής είναι πιο σοβαρό. Τα πολεμικά πειράματα ενεργοποίησης σεισμικών ρηγμάτων είναι πιο σοβαρά. Η ρίψη τροφίμων στις χωματερές για να ανέβει η τιμή στο χρηματιστήριο, ενώ πεινάει κόσμος είναι πιο σοβαρό. Θα περίμενα και η Ώρα της Γης να είναι πιο σοβαρή και να μην παίζει με την απλή, μερικές φορές παιδαριώδη, νοημοσύνη μου.

Leave a Reply

*