‘The Forest’ η νέα Θεατρική παράσταση στο Bios – προσκλήσεις

Οι πέντε πρώτοι που θα κάνετε comment γράφοντας το όνομα και το επίθετό σας μαζί με την ημερομηνία που θέλετε να παρακολουθήσετε την παράσταση δηλαδή Δευτέρα 14/11 ή Τρίτη 15/11, κερδίζετε από μία διπλή πρόσκληση.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία του έργου προβάλλει μια κοπέλα που ζει απομονωμένη σε ένα «δάσος»το οποίο έχει φτιάξει μέσα στο δωμάτιό της. Καταγράφει ιστορίες αγάπης για να ξορκίσει το κακό που μεγαλώνει μέσα της. Παίζει με τη σιωπή, τις εικόνες, τους ήχους. Ένα high tech freak που κρύβει τα gadget της στα φυτά και παίζει με αυτά σαν να ήταν κούκλες. Κρύβεται πίσω από τις φυλλωσιές, αλλάζει μορφή για να αποφύγει την αλήθεια, όταν αυτή την πληγώνει. Και ένα μυστικό που έρχεται και ξανάρχεται, κρατώντας την εγκλωβισμένη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της.

Μία παράσταση τολμηρή μέσα από τον φόβο. Ανατρεπτική μέσα από εμμονές. Διεισδυτική μέσα από την απλή περιγραφή. Κατακλυσμική μέσα από την απλότητα του σκηνικού και των μέσων. Αληθινή πέρα από κάθε προσδοκία. Με πολύ καλή ερμηνεία από την μοναδική ηθοποιό του έργου την Λουίζα Κωστούλα που συμβαίνει να έχει γράψει το κείμενο, την μουσική της παράστασης αλλά να κάνει και την σκηνοθεσία.

Είδαμε την παράσταση και συναντήσαμε την Λουίζα για να μας λύσει μερικές απορίες.

 

Έχεις γράψει, σκηνοθετήσει και συνθέσει την μουσική της παράστασης ενώ είσαι και η πρωταγωνίστρια. Έχεις τάσεις συγκεντρωτισμού, εξυπηρετεί το χαμηλό budget της παράστασης ή προέκυψε από την ανάγκη έκφρασης του θέματος όπως το ένιωθες.

Αυτή η παράσταση ξεκίνησε μέσα από ένα πείραμα προσωπικό . Δεν ήταν από πρόθεση. Προέκυψε στην πορεία. Προσπάθησα να συνδυάσω γνώσεις και δεξιότητες που καλλιέργησα στην πορεία των χρόνων. Επίσης το αποτέλεσμα, από τη μουσική μέχρι τα φώτα της παράστασης, είναι της αισθητικής μου, που είναι πολύ σημαντικό. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που με βοήθησαν σε αυτή μου την προσπάθεια και έτσι και αυτοί  με τον τρόπο τους έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτή τη δουλειά. Δεν θεώρησα ότι σε αυτό το project ήμουνα μόνη. Επίσης πλέον είμαι της άποψης , εφόσoν μπορείς του DIY ειδικά τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Είναι η πρώτη παράσταση που γράφεις;

 Ναι. Είναι το πρώτο κείμενο για θέατρο που γράφω. Ξεκίνησα να γράφω στίχους στα αγγλικά για το μουσικό μου project  Cardinals& Lovers. Oύτε κατάλαβα πως έγινε αυτή η μετάβαση στον ελληνικό πεζό λόγο. Πάντως χάρηκα πολύ τη στιγμή που μου συνέβη.

Νιώθεις πως οι θεατές σου μέχρι τώρα καταλαβαίνουν το μήνυμά σου;

Νομίζω πως αρκετοί έχουν καταλάβει τα νοήματα. Υπάρχουν και κάποιοι που ζητούν παραπάνω εξηγήσεις, πράγμα που με βοηθά και μένα να ξεδιαλύνω ακόμα περισσότερο την ανάγκη που με ώθησε στο να γράψω το κείμενο και στην πορεία να του δώσω υπόσταση στη θεατρική σκηνή

Ποιό είναι το μήνυμα της παράστασης;

Να πατάξουμε την υποκρισία. Ξεκινώντας από τον εαυτό μας. Να αναλογιστούμε πόσο αληθινοί είμαστε. Να αναλογιστούμε για τις προθέσεις και τα κίνητρα μας. Να μιλήσουμε ειλικρινά. 

Η αληθινή αγάπη μαθαίνεται ή υπάρχει μέσα μας; 

Φυσικά και υπάρχει μέσα μας. Η επιθυμία του ανθρώπου είναι να ακολουθήσει το μονοπάτι που θα τον βγάλει από το σκοτάδι. Αυτό γίνεται όταν η αγάπη μας προσφέρεται απλόχερα. Όμως υπάρχουν και αρκετοί από εμάς που δυστυχώς δε τη βίωσαν όταν έπρεπε. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεθεί κάποιος που θα τους τη μάθει. Θα γίνει ο καθρέφτης τους και το τραύμα από την έλλειψη της θα επουλωθεί. Η πρώτη αγκαλιά είναι η οικογένεια. Αν μέσα εκεί ο άνθρωπος δεν αισθανθεί ότι τον αγαπούν, αποκτά αναπηρίες. Όμως και αυτές μπορούν να γιατρευτούν, αν βρουν ανθρώπους που θα τους αγαπήσουν. 

Ποιές είναι οι συνειρμικές ομοιότητες που έχει ο δυσπροσάρμοστος χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας με την κοινωνία μας σήμερα;

Ο φόβος που δημιουργεί απομόνωση και αυτισμό σε πολλούς από εμάς έχει γίνει βίωμα. Ζούμε δύσκολους καιρούς. Μάθαμε να κρυβόμαστε και να υπερασπίζουμε καλά τον εαυτό μας. Βέβαια έτσι νομίζουμε. Δεν είναι η πραγματικότητα. Όταν εκλείπει η επικοινωνία ουσιαστικά δημιουργείται μία ψευδαίσθηση ασφάλειας. Το να κρύβεις τα σκουπίδια κάτω από ένα ακριβό χαλί, δε βοηθά και πολύ. Το πρόβλημα πάντα επανέρχεται. Εκεί που δεν το περιμένεις. Και ο κίνδυνος ελλοχεύει, όσο και να τον αποφεύγεις. Κλειδαμπαρώνουμε τις καρδιές μας για να μην πληγωθούμε. Μάταια. Τα κλειστά παράθυρα δεν έσωσαν ποτέ κανένα. Μόνο μοναξιά και μιζέρια φέρνουν, όπως και στην ηρωίδα του έργου.

Το έντονο Hi-tech στοιχείο καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης πώς το παραλαμβάνουν οι θεατές, τους αρέσει;

Νομίζω ότι στην αρχή μπορεί να τους φαίνεται λίγο περίεργο. Να λένε τώρα τι θέλει να μας πει αυτή. Κατά τη διάρκεια όμως πιστεύω ότι τους αποκαλύπτεται η χρήση όλων αυτών των gadjets. Δηλαδή ότι είναι ό τρόπος της ηρωίδας μέσω αυτών. Και αυτός ο τρόπος της μία επίφαση είναι. Δηλαδή ότι είναι κάτι το διαφορετικό από τους υπόλοιπους γύρω της. Για να αισθάνεται σημαντική.

Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε όλοι λίγο πολύ tech freaks

Ναι είμαστε high tech freaks.Το δηλώνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Η τεχνολογία σου δίνει άπειρες δυνατότητες, αρκεί βέβαια  να μην οδηγεί στον αυτισμό και την απομόνωση.

Ιδανικά τί θα ήθελες να νιώθουν, ή να σκέπτονται οι θεατές του έργου σου φεύγοντας;

Να αναλογισθούν σε ποια κοινωνία ζουν. Τι κάνουν αυτοί μέσα σε αυτήν. Να καταλάβουν ότι η κοινωνία είναι μία ομάδα από μονάδες, εμάς. Ουσιαστικά φέρνω στα μάτια των θεατών, μιλώντας για την επίφαση αγάπης, τους εαυτούς τους αντιμέτωπους με όλη αυτή την υποκρισία που έχει περάσει τόσο βαθειά στο είναι μας. Η ηρωίδα ψάχνει την ψυχή της που έχει αλλάξει θέση και που πια δε μπορεί να τη βρει πουθενά. Θα ήθελα ιδανικά το κοινό να ρίξει μια ματιά μέσα του και να ψάξει να βρει τι δική του την ψυχή, γιατί όλοι διανύουμε παρόμοιες τροχιές

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική: Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise)
Κίνηση – Βοηθός Σκηνοθέτη: Pauline Huguet
Bios Cinematheque: Πειραιώς 84, τηλ. 210.34.25.335

 

Share

11 Responses to “‘The Forest’ η νέα Θεατρική παράσταση στο Bios – προσκλήσεις”

 1. vasilis korakis November 14, 2011 at 11:49 am #

  Βασιλης Κορακης. 15/11. Ευχαριστω

 2. Spiros November 14, 2011 at 11:55 am #

  Σπύρος Κληρονόμος 15/11. Θενκς

  • Spiros November 17, 2011 at 10:36 am #

   Περισσότερο performance παρά θέατρο με την Multitasking πρωταγωνίστρια/συνθέτη/σκηνοθέτη/παραγωγό να τα κάνει όλα με σχετική άνεση και εξαιρετική εμμονή. Απρόσμενο και το τραγούδι και η φωνή. Μπράβο!

 3. Nick November 14, 2011 at 1:04 pm #

  Βλαχος Νικος, 15/11. euxaristw

 4. Γεώργιος Λ. Κουτρούκης November 14, 2011 at 2:03 pm #

  Γεώργιος Κουτρούκης 15/11 Ευχαριστώ θερμότατα

 5. Χαλιός Χαράλαμπος November 14, 2011 at 2:05 pm #

  Χαλιός Μπάμπης 15/11 Ευχαριστώ πολύ και ανυπομωνώ!

 6. Γιώργος Σωτηρόπουλος November 14, 2011 at 2:16 pm #

  Γιώργος Σωτηρόπουλος 14/11 Ευχαριστώ!!!

 7. evat. November 14, 2011 at 2:22 pm #

  Σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας ο διαγωνισμός τελείωσε.
  Τελικά θα δώσουμε έξι αντί για 5 διπλές προσκλήσεις μιας και πρόλαβε να δημοσιευθεί το όνομα πριν σας ενημερώσω για την λήξη.

  Θα έχουμε σύντομα κ αλλά πολλά καλά :)

  Να περάσετε όμορφα και να μας πείτε εντυπώσεις!

 8. Παναγιώτης Αϊβαλιώτης November 14, 2011 at 2:22 pm #

  Παναγιώτης Αϊβαλιώτης 15/11 Thanks!

 9. Παναγιώτης Αϊβαλιώτης November 14, 2011 at 2:30 pm #

  Σε περίπτωση που κάποιος τελικά δεν μπορέσει εγώ είμαι επιλαχών??

  • evat. November 14, 2011 at 2:34 pm #

   Δυστυχώς είναι αδύνατον για αύριο αποδείχτηκε μεγάλη η ζήτηση για τις 15.
   Αν θέλεις να πας σήμερα μολις ενημερώθηκα οτι μπορείς.
   Ενημέρωσέ με τί θα ήθελες να κάνεις άμεσα για να στείλω το όνομά σου. :)

Leave a Reply

*