Cyanna


Οι Cyanna το αγγλόφωνο ελληνικό συγκρότημα που πολλοί αγάπησαν από την επιτυχία τους ‘Shine’, επιστρέφουν στη μουσική δισκογραφία, ανεξάρτητοι μουσικά, πρακτικά, πνευματικά χωρίς μεσάζοντα-δισκογραφική σε απευθείας σύνδεση με το κοινό τους και το βαθύτερο μουσικό πυρήνα τους. Με στροφή στον οργανικό ήχο, με πειραματισμούς με παραδοσιακά όργανα όπως ο μπαγλαμάς και η μάντολα, με αναφορές στις blues rock θαμμένες εμμονές τους, με έμφαση στα θεατρόφιλα φωνητικά που με χαρακτηριστική άνεση, ζωντανεύουν εικόνες και φτιάχνουν ιστορίες, οι Cyanna φαίνεται οτι το μεγάλωμά τους, την αναγνώριση του κοινού και την εμπειρία τους την μεταφράζουν σε πρώτη ύλη για αναζήτηση και δημιουργία. Κυκλοφορούν το ’The Undressed EP‘ σε Βινύλιο και το παρουσιάζουν για πρώτη φορά την Πέμπτη 15 Μαρτίου, στο 6 D.O.G.S. Οσοι αποφασίσουμε να παρευρεθούμε, με το αντίτιμο του εισιτηρίου μας, αξίας 10 ευρώ αγοράζουμε και ένα αριθμημένο συλλεκτικό αντίτυπο του EP σε βινύλιο (με ένθετο CD).
Υπο την σατανική ενέργεια του cannibal του πρώτου τραγουδιού του Ep βρήκα τους Cyanna και κάναμε μια σύντομη ωραία κουβέντα…

Από το πρώτο άλμπουμ σας του 2004 μέχρι το τέταρτο του 2012 είναι σαν να κάνετε κύκλους τουλάχιστον στα πρακτικά ζητήματα. Είστε και πάλι δισκογραφικά μόνοι αλλά και ανεξάρτητοι. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της ανεξαρτησίας.
Η πρώτη μας κυκλοφορία ήταν σε μια μικρή ανεξάρτητη εταιρία, η οποία δεν υπάρχει πια, και σαν εμπειρία ήταν ψυχοφθόρα, γιατί το album εκείνο δεν έφτασε καν σε όλα τα καταστήματα, δεν προωθήθηκε ποτέ και γενικά ήταν μια συνεργασία παράδειγμα προς αποφυγήν, η ελληνική προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Μετά κάναμε 2 albums σε πολυεθνική μέσα σε 3 χρόνια, όσο ήταν και το συμβόλαιο. Εκεί τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, υπήρχε μια στοιχειώδης υποστήριξη και κρατάμε αρκετά πράγματα που μάθαμε και κερδίσαμε, αλλά και πάλι δεν ήταν αυτό που λέμε ισότιμη συνεργασία. Η λογική των μεγάλων εταιριών έχει μείνει στον προηγούμενο αιώνα και υπάρχει μια αποικιοκρατική λογική στα συμβόλαια και τις συμφωνίες, κάτι του τύπου «στα έσοδα μαζί αλλά τα έξοδα δικά σας». Οπότε και αυτό το αφήνουμε πίσω. Πλέον είμαστε τελείως ανεξάρτητοι, με την ευθύνη και το βάρος για όλα, αλλά και την ελευθερία να λειτουργήσουμε όπως ακριβώς θέλουμε. Μάλλον τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για εμάς, οπότε και το απολαμβάνουμε περισσότερο. Οσο μεγαλύτερο το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερη η ηδονή της επιτυχίας λένε.
Στην συναυλία σας αύριο Πέμπτη στην ουσία αν έχω καταλάβει καλά το κοινό σας με το εισιτήριο αγοράζει και την νέα σας κυκλοφορία;
Ναι ακριβώς, η είσοδος είναι 10ευρώ με το βινύλιο (και το ένθετο CD) του EP.

Με ποιούς άλλους τρόπους μπορεί κανείς να αγοράσει το βινύλιο;
Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία από διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα, δουλεύουμε πάνω σε αυτό αυτή τη στιγμή. Επίσης θα υπάρχει και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία στις μεγάλες πόλεις. Μέχρι το τέλος του μήνα πιστεύω να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τη διανομή του.
Στην ουσία έχετε τον αποκλειστικό έλεγχο των πωλήσεών σας και απευθείας επαφή με το κοινό σας. Έχετε ανταπόκριση;
Ακόμα είναι νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά, αφού ήδη έχουμε παραγγελίες για το δίσκο, πριν καν κυκλοφορήσει. Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά γιατί είναι ένα τελείως «χειροποίητο» mini album, από τα τραγούδια του αυτά καθε αυτά, μέχρι το artwork του και το φακελάκι του CD που είναι ένα ένα φτιαγμένα στο χέρι από το NEUstudio που συνεργαστήκαμε για τη συσκευασία και το design και αυτή η προσέγγιση είναι ότι πιο ειλικρινές μπορεί να καταθέσει μια μπάντα.
Ο νέος τρόπος διάθεσης της μουσικής σας είναι αποτέλεσμα της κρίσης , της αλλαγής στην δισκογραφία, ή της δυσκαμψίας των ελληνικών δισκογραφικών εταιρειών;
Είναι όλα μαζί. Το όνειρο μιας κυκλοφορίας σε βινύλιο ήταν πάντα στο μυαλό μας, όπως και η ιδέα του να μην έχουμε κανένα μπακάλη πάνω από το κεφάλι μας. Δοκιμάσαμε για ένα μικρό διάστημα πέρυσι να βρούμε κάποια εταιρία για να μοιράσουμε λίγο το κόστος της κυκλοφορίας, αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαν να μας προσφέρουν κάποια ουσιαστική βοήθεια ή ότι αυτά που μας προτείναν ήταν τελείως μονόπλευρα και λογικές που έχουμε αφήσει πίσω μας. Οπότε γρήγορα αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να βγούμε μόνοι μας έξω και έτσι κάναμε.
Ανεξάρτητα θα κυκλοφορήσει και το ολοκληρωμένο σας άλμπουμ το φθινόπωρο ή είστε ανοικτοί σε κάποια πρόταση;
Αν δεν προκύψει κάποια σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση, αν δε δούμε έμπρακτο ενδιαφέρον, ναι, φυσικά και θα το βγάλουμε μόνοι μας. Τώρα που μάθαμε πώς γίνονται όλα, σιγά μην κολώσουμε. Προς το παρόν πάντως πορευόμαστε μόνοι, δεν υπάρχει δηλαδή κάποια εταιρεία.
Είναι μια νέα εποχή για τους Cyanna;
Ναι, από πολλές απόψεις. Η άμεση επαφή με το υλικό που παράγεις –την προηγούμενη βδομάδα ήμασταν για 4 ώρες όλοι μαζί στο NEUstudio και πακετάραμε μία μία τις συσκευασίες-, το να μη δίνεις λογαριασμό σε κανέναν για το τι κάνεις, η απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στον τρόπο που επικοινωνείς στον κόσμο αυτό που φτιάχνεις, αυτή η αμεσότητα μας έχει δώσει άλλη άισθηση στην απόλαυση της δημιουργίας.
Tί σημαίνει το εξώφυλλο του ep, ποιός το σχεδίασε και τί προσεύχεται – αν προσεύχεται;
Είναι μια φωτογραφία που τράβηξε ο Ηλίας Μαδούρος στο Βερολίνο σε μια κατάληψη. Εϊναι ένας τοίχος με ένα ξύλινο ράφι και η ταπετσαρία έχει αυτό το 70s kitsch μοτίβο από ρόδα. Φυσικά η αφίσα του Ιησού τραβάει την προσοχή αμέσως, αυτή η Hollywoodιανή απεικόνιση του μεσσία του Δυτικού κόσμου με την καρδιά τυλιγμένη με γαϊδουράγκαθο, που μοιάζει με συρματόπλεγμα. Οταν είδαμε αυτή τη φωτογραφία, αυτή τη χρωματική επίθεση σε συνδυασμό με τους άπειρους συνειρμούς που προκαλεί η σύνθεση όλων των στοιχείων, αμέσως ξέραμε ότι βρήκαμε το εξώφυλλο για το EP που ξεκινάει με το “I Am Cannibal” και τελειώνει με το “Walking On Water”. Ο Ιησούς κατα πάσα πιθανότητα προσεύχεται να λυτρωθεί ο κόσμος από την υποκρισία που τον κυβερνάει, ειδικά στο όνομά Του. Τζήζας σέηβς και τα ρέστα.
Το ξε-βόλεμα είναι ευκαιρία αλλά τί ξεχωρίζει το ξε-βόλεμα από την αδικία;
Το ξεβόλεμα με την έννοια της απώλειας μιας σιγουριάς που σε κάνει αδρανή, είναι κάτι εξ ορισμού θετικό, ειδικά αν είσαι δημιουργικός και η ευτυχία σου ή έστω η ισορροπία σου εξαρτάται από το πόσο σε εγρήγορση είσαι. Το αν το ξεβόλεμα έρχεται μέσω κάποιων άδικα δυσμενών εξελίξεων ή αν είναι κάτι που έχεις εσύ επιδιώξει, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, τέλος καλό, όλα καλά. Ολα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και λοιπές λούμπεν μπούρδες για να προχωράμε έμπροσθεν.
Που πηγαίνουν τα χαμένα όνειρα ;
Στο συρτάρι, μαζί με τις σημειώσεις που δεν έγιναν ποτέ συμπαγείς ιδέες και τα demos που ποτέ δεν ηχογραφήθηκαν. Κάποια μέρα ίσως..
Τι θα θέλατε να σας συμβεί στο μέλλον σαν μπάντα ;
“Take one step at a time”. Ακόμα είμαστε στο 4ο album. Εχουμε καιρό μέχρι να αρχίσουμε να οραματιζόμαστε το μέλλον. Τώρα ξεκινάμε.
Ποιό είναι το πλάνο σας για το άμεσο μέλλον ;
Να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το καινούργιο υλικό και να το βγάλουμε εκεί έξω ώστε να φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους. Μετά θα αφοσιωθούμε στο νέο ολοκληρωμένο album ελπίζοντας να προλάβουμε να το έχουμε έτοιμο στο τέλος του 2012. Ηδη έχουμε κάποια τραγούδια μισοέτοιμα και ανυπομονούμε να τα ολοκληρώσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία για απόψε θα είμαι και εγώ εκεί !


Share

2 Responses to “Cyanna”

  1. Anastasia T. March 15, 2012 at 10:54 am #

    Πολύ καλοί! Το καινούριο τους I Αm A Cannibal μας θύμησε κάτι από το μυστήριο των Madrugada…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cyanna – I am Cannibal video | E.T. sweet bites by Eva Theotokatou - February 7, 2013

    [...] νέο βίντεο κλιπ τους για το I am Cannibal. More about Cyanna @ etsweetbites Interview video – interview for Let Me Know Festival [...]

Leave a Reply

*