Once upon a sponge @ TAF The art Foundation

Η έκθεση Once upon a sponge της ομάδας Papairlines, βλέπει ένα μικρό καθημερινό αντικείμενο ως πρώτη ύλη για καλλιτεχνική έκφραση. Περισσότεροι από είκοσι Έλληνες σχεδιαστές φαντάζονται και δημιουργούν με κύριο υλικό το κίτρινο σφουγγαράκι αναπάντεχα και ευφάνταστα αφηγηματικά αντικείμενα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την άλλη Πέμπτη 10 Μαΐου στις 8:30 το απόγευμα στο TAF (Νορμανού 5 Μοναστηράκι) με ελεύθερη είσοδο και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου 2012.

Συναντήσαμε τον Κώστα, την Βάσω και τον Λουκά και κάναμε τις βασικές ερωτήσεις για να καταλάβουμε περισσότερο το σκεπτικό τους. Λίγο πρίν οτι δούμε γεννήσει τους δικούς μας μοναδικούς παραλληλισμούς.

Τί ομάδα είναι η papairlines και ποιος είναι ο στόχος σας;
Oι papairlines είναι μια δημιουργική πλατφόρμα που λειτουργεί ως μέσο προβολής των μεθόδων και διαδικασιών που είναι κρυμμένες πίσω από τον σχεδιασμό αντικειμένων, υπηρεσιών και εμπειριών με τα οποία αλληλεπιδρούμε καθημερινά εκούσια και ακούσια.
Παρατηρούν και ερευνούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαφορετικές εκφάνσεις του σχεδιασμού αφού θεωρούν πως το design δεν εκπληρώνει μόνο αισθητικές και χρηστικές ανάγκες αλλά είναι κοινωνός καινοτόμων ιδεών και αντιλήψεων, μηνυμάτων και συμπεριφορών, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού.
Πειραματίζονται με το σχεδιασμό εμπειριών που προάγουν την αποκλίνουσα σκέψη και προβάλλουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης παγιωμένων αντιλήψεων, ιδεών και στερεοτύπων με μια σειρά δράσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν εκθέσεις, ομιλίες, σεμινάρια και workshops. Την ομάδα αποτελούν η Βάσω Ασφή, ο Κώστας Μπίσας και ο Λουκάς Αγγέλου.

Πως σας ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσετε ως κύριο υλικό το πράσινο σφουγγαράκι;
Το σφουγγαράκι είναι ένα παραμελημένο καθημερινό αντικείμενο, κάτι που που θεωρείται δεδομένο, πράγμα που το καθιστά ‘αόρατο’. Παράλληλα, αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές του σύγχρονου οικιακού περιβάλλοντος, γεγονός που του προσδίδει μια σχεδόν εικονική ταυτότητα. Στην έκθεση ONCE UPON A SPONGE μετατρέπεται σε υλικό κατασκευής για τους επιβάτες-σχεδιαστές των papairlines, που καλούνται να επανεφεύρουν τη φόρμα και τη χρήση του και να προκαλέσουν την αντίληψη των επισκεπτών.

Πως αντέδρασαν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν;
Οι σχεδιαστές αντιμετώπισαν τον περιορισμό που τους θέσαμε – δηλαδή την χρήση του σφουγγαριού ως κύρια πρώτη ύλη – με μια σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις. Τα αντικείμενα που προέκυψαν και εκτίθενται εξετάζουν ιδιότητες του υλικού όπως υφή, χρώμα, απορροφητικότητα, ελαστικότητα και φωτοδιαπερατότητα εφαρμόζοντας μια σειρά από τεχνικές σύνδεσης που περιλαμβάνουν την κόλληση, το πλέξιμο και τη ραφή. Χρησιμοποιούν την ειρωνεία, το χιούμορ, το συναίσθημα και τη σημειολογία για να αποδώσουν νέες διαστάσεις σε ένα κατεξοχήν κοινό προϊόν.

Ιδανικά τι θα θέλατε να νιώσουν ή να καταλάβουν οι θεατές σας από την έκθεση;
Η έκθεση ONCE UPON A SPONGE παρουσιάζει τις διαφορετικές εκφάνσεις του σχεδιασμού και στοχεύει στην προσέγγιση επισκεπτών εντός και εκτός της σχεδιαστικής κοινότητας.
Προκαλεί τους θεατές να εξερευνήσουν τις κρυφές ιστορίες πίσω από κάθε αντικείμενο. Να αναρωτηθούν, να χαμογελάσουν και να εκπλαγούν.
Η αμεσότητα του υλικού σε συνδυασμό με τον τρόπο που χειρίστηκε κάθε σχεδιαστής τις ιδιότητές του συμβάλλει στην ανάδειξη της δημιουργικής σκέψης και αποκαλύπτει το πως ένας περιορισμός μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για κάτι νέο. Φιλοδοξεί να δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το πώς το design σήμερα μπορεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο.

Τί κάνει πιο δημιουργικούς τους ανθρώπους;

Η αποτυχία και ο πειραματισμός.

www.papairlines.org
twitter.com/papairlines
facebook.com/papairlines

Επιμέλεια: Papairlines / Λουκάς Αγγέλου, Βάσω Ασφή, Κώστας Μπίσας

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Κυρ-Πεμ 11.30-21.00, Παρ-Σαβ 11.30-17.00
Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Μαΐου 2012, 20.30

Share

Tags: ,

No comments yet.

Leave a Reply

*