Συνέντευξη του πρωταθλητή Βλάση Μάρα και η άγνωστη μουσική του πλευρά

Πόσες φορές νιώσαμε περήφανοι ακούγοντας για τις επιτυχημένες προσπάθειες ενός από τους  κορυφαίους  αθλητές του κόσμου, παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής. Το χρυσό παιδί της Ελλάδας ο Βλάσης Μάρας μιλάει στο  etsweetbites, για την στιγμή της νίκης, την σκληρή του καθημερινότητα, μοιράζεται τις ανησυχίες του για το μέλλον του αθλητισμού στην Ελλάδα αλλά και για το πόσο περήφανοι θα έπρεπε να είμαστε ειδικά σ’αυτή την πιο δύσκολη στιγμή της χώρας μας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο Βλάσης είναι από τους πιο ενημερωμένους ερασιτεχνες dj’s που έχω συναντήσει. Μουσικά και τεχνολογικά. Με εξέπληξε ευχάριστα με τις γνώσεις του αλλά και τον αμείωτο ενθουσιασμό του με ότι καταπιάνεται. Χαρισματικός και στην επικοινωνία, μέσα σε 2 ώρες είπαμε πολλά και τα περισσότερα έχουν καταγραφεί σε αυτή την συνέντευξη.

Λίγο μετά από ένα ακόμη χρυσό και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Πώς είναι η ψυχολογία σου και πως είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα;

Η ψυχολογία μου μετά το μετάλλιο είναι ανεβασμένη αρκετά, παρόλα αυτά η προετοιμασία συνεχίζεται και δεν πρέπει να χάνω λεπτό προπονήσεων, αυτό σημαίνει ξανά μέσα στο γυμναστήριο για εντατική προπόνηση. Η μέρα μου περιλαμβάνει 2 προπονήσεις. Τη μια το πρωί στις 10.00 και την άλλη στις 14.30.Αυτο γίνεται γιατί για να κάνω όλα αυτά τα δύσκολα προγράμματα η φυσική μου κατάσταση πρέπει να είναι άριστη. Και αυτό είναι το δύσκολο γιατί καλούμε να ξεπερνώ τις δυσκολίες της κούρασης και της καθημερινότητας 6 φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν στιγμές που όλα βγαίνουν πολύ εύκολα αλλά πάντα τις καλές μέρες υποδέχονται οι κακές και τότε είναι που πραγματικά η προπόνηση γίνεται κακός μπελάς.

Πόσο αλλάζει την ζωή σου, η απόφαση να είσαι στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων αθλητών;

Το να είμαι μέσα στους καλύτερους αθλητές με ικανοποιεί γιατί αναγνωρίζονται οι προσπάθειες μου αλλά και αυτό με γεμίζει ευθύνες διότι πιστεύω πως ένας καλός αθλητής δεν πρέπει να είναι ένα πυροτέχνημα και να εξαφανίζεται μετά. Στην προπόνηση δουλεύω με τον αέρα του πρωταθλητή και αυτό είναι καλό γιατί ο πρωταθλητής δουλεύει διπλά και δίνει περισσότερη έμφαση στην λεπτομέρεια.

Αξίζει το τίμημα για την στιγμή της νίκης;

Μόνο αν καταφέρεις να γίνεις πρωταθλητής και κερδίσεις ένα χρυσό μετάλλιο θα καταλάβεις την αξία του και εκεί είναι που ξεχνάς όλες τις δυσκολίες. Εγώ το γνωρίζω αυτό για αυτό προσπαθώ ακόμα. Αν με ρωτούσες όμως πιο παλιά που δεν είχα καταφέρει κάτι η’ αν ακόμα και τώρα δεν είχα καταφέρει κάτι θα σου έλεγα πως δεν αξίζει, γιατί ο πρωταθλητισμός είναι σκληρός και πονάει σχεδόν κάθε μέρα. Έχω αρχίσει και πιστεύω πως σε εμάς τους αθλητές το κυνήγι του μεταλλίου είναι κάτι σαν το προσωπικό μας ναρκωτικό. Θα κυλιστούμε στο βούρκο για να μπορέσουμε να έχουμε αυτές τις ελάχιστες στιγμές ευτυχίας.

Πόσο διαρκεί η χαρά της νίκης;

Και όπως είπα :D διαρκεί λίγο. Σε μια εβδομάδα όλα γίνονται πάλι κανονικά.

Ο κόσμος σε αναγνωρίζει, σου δείχνει με τον τρόπο του τον σεβασμό του για τα μετάλλια που φέρνεις στην χώρα μας;

Ναι, ο κόσμος με αναγνωρίζει διαρκώς και πολλοί είναι αυτοί που έρχονται να μου μιλήσουν και να με συγχαρούν. Βέβαια αυτό έχει γίνει πλέον συνήθεια για μένα, δεν είναι πρωτόγνωρο, γιατί από την πρώτη μου διάκριση το 2001 που έγινα γνωστός συμβαίνει συνεχεία και πλέον αποτελεί μέρος της ζωής μου.Αυτό σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις;

Σίγουρα η αναγνώριση αυτή σημαίνει πολλά για μένα να συνεχίσω, όπως και να δίνω χαρά σε όλους αυτούς που με παρακολουθούν. Μέσα από τις διακρίσεις μου και το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου ο κάθε Έλληνας αισθάνεται υπερήφανα, πράγμα που μας έχουν στερήσει. Ευτυχώς έχουμε αναλάβει εμείς το δύσκολο αυτό ρόλο γιατί στις εποχές που περνάμε λίγα μας κάνουν υπερήφανους.

Τί είναι αυτό που ιδανικά θα ήθελε ένας αθλητής από την χώρα του για να μετριάσει το άγχος του και να αφιερωθεί απερίσπαστος ψυχή και σώμα;

Ο πρωταθλητισμός απαιτεί καθημερινή προπόνηση και πολλές ώρες δουλειάς. Ο αθλητής πρέπει να σκέπτεται μόνο το στόχο που έχει μπροστά του και δεν πρέπει να έχει να αγχωθεί για τίποτα. Μόνο τότε καταφέρνει να πετύχει το 100% των δυνατοτήτων του. Σίγουρα σε αυτό παίζουν ρόλο τα κίνητρα που δίνει η πολιτεία στους πρωταθλητές όπως η εξασφάλιση κάποιας οικονομικής άνεσης και αυτό λογω του ότι ο αθλητής πρέπει να βρίσκεται όλη μέρα μέσα στο γυμναστήριο και δεν μπορεί να δουλέψει. Καλώς η κακώς ο πρωταθλητισμός είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας από αρχαιότατων χρόνων. Είμαστε η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε αθλητές οι οποίοι θα εκπροσωπούν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Ο πρωταθλητισμός δεν πρέπει να σβήσει και εμείς δεν θα αφήσουμε κανένα να το καταφέρει.

Ανησυχείς για το μέλλον του αθλητισμού στην Ελλάδα;

Ναι ανησυχώ γιατί το κράτος έχει σταματήσει να υποστηρίζει τον πρωταθλητισμό και στην προκείμενη φάση η υποκινουμένη κρίση μας διαλύει εντελώς σαν Έθνος. Αρχίζουμε και χάνουμε τα ιδανικά μας, ένα από αυτό είναι ο πρωταθλητισμός και πιστεύω ότι μετά τους Ολυμπιακούς του 2012 θα υπάρξει το χάος αν δεν γίνει κάτι που να μας σώσει.

Αν οι συνθήκες και οι όποιες παροχές σου αναγνωρίζονται, εκλείψουν, θα συνεχίσεις τον πρωταθλητισμό;

Ναι θα συνεχίσω όσο μπορώ γιατί όσα έχω κτίσει τόσο καιρό δεν θα μου τα γκρεμίσει κανένας. Τόσο καιρό η ιστορία του αθλητισμού ‘’γράφει’’ και κάθε διάκριση είναι ένα λιθαράκι επιπλέον. Εγώ βλέπω τον εαυτό μου σαν εκπρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και τόσα χρόνια το κάνω με τον καλύτερο τρόπο, οπότε ναι θα συνεχίσω.

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή του εαυτού σου που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Είσαι λάτρης της μουσικής και μάλιστα της ηλεκτρονικής.

Ναι είμαι λάτρης της μουσικής γενικώς και μ αρέσει να έχω πολλά και διαφορετικά ακούσματα ανάλογα την ώρα και την διάθεση. Φυσικά και έχω περάσει από πολλά στάδια ακουσμάτων όλα αυτά τα χρόνια αλλά το τελευταίο καιρό μεγάλη μου αγάπη είναι η ηλεκτρονική μουσική. Να σημειώσω ότι είμαι μεγάλος ακροατης του Best Radio και μ’ αρέσουν τα ακούσματα που βάζει ο σταθμός. Αυτό είναι και το στυλ της μουσικής που ακούω. Παρόλα αυτά μεγαλύτερη προτίμηση έχω στην ΤECK HOUSE.

Έχεις παίξει και o ίδιος μουσική σαν dj;

Ναι είναι η δεύτερη μου αγάπη μετά την γυμναστική και έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με αυτό από το 2005.

Πώς προέκυψε αυτή η αγάπη;

Προέκυψε από συγκεντρώσεις στο σπίτι με παρέες στην αρχή παίζοντας μουσική με 2 απλά σπιτικά cd player, μετα με μίξεις από υπολογιστή. Όσο η αγάπη μεγάλωνε ακούμπησα τα πρώτα επαγγελματικά cd player πλέον το μικρόβιο είχε μπει για τα καλά και μετά αγόρασα και τα πρώτα μου cd player pioneer 1000 mk3 με αποτέλεσμα να ξεκινάμε να διοργανώνουμε Partys όλο και πιο συχνά. Από τότε το μιξάρισμα έχει μπει στη ζωή μου.

Την ώρα της προπόνησης δηλαδή ακούς μουσική όπως ο υπόλοιπος κόσμος ακούει μουσική κατά την διάρκεια της δουλειάς του (γέλια)

Την ώρα της προπόνησης το ηχοσύστημα παίζει Bitατη μουσική και φυσικά εννοείται στο MAX γιατί έχουμε παρατηρήσει όλοι οι αθλητές ότι ανεβαίνει η ψυχολογία μας (γέλια)

Θα μας δώσεις ενδεικτικά ένα μισάωρο set σου;

Θα σου δώσω ένα πιο παλιό σετ γιατί με πέτυχες σε περίοδο που πρέπει να φύγω σε αγώνες την επόμενη και δεν προλαβαίνω να σου φτιάξω ένα νέο.

Tracklist
01-Flight Facilities-Foreign Language Ft. Jess (Will Saul & Tam Cooper Remix)
02-Luca C, Brigante feat. Ali Love-Different Morals (Clockwork Remix)
03-Hamid Ft. Valentina-If I (Original Mix)
04-Aaliyah-If Your Girl Only Knew (Finnebassen Remix)
05-Lula Circus-Fake Blood True Wound (Original)
06-Adana Twins-Everyday (Original Mix)
07-Matt Hughes-Dont Cry (Miguel Campbell Edit)


Θα σε ενδιέφερε κάποια στιγμή μετά τις πολύ σοβαρές και ιερές αθλητικές σου υποχρεώσεις να κάνουμε μαζί ένα dj set;

Φυσικά και με ενδιαφέρει και θα ήταν τιμή μου να παίξουμε μαζί κάποια στιγμή.

Οι φίλοι σου τι σου λένε είσαι καλός dj;

Πιστεύω πως ναι εκτός αν δεν μου το λένε …(χαχαχα)
Παίρνω ένα όχι στα σίγουρα από αυτούς που ακούνε Ελληνικά (χαχα)
Αλλά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να με ακούσεις LIVE. Ότι και να πω εγώ δεν μετράει.

Γράφεις και μουσική;

Αυτό είναι ο επόμενος στόχος μου να ασχοληθώ με παραγωγές κομματιών. Έχω κάποια demo κομματιών που έχω ξεκινήσει αλλά επειδή αυτό θέλει να αφιερώσω πάρα πολύ χρόνο δεν προλαβαίνω με τίποτα. Μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ασχοληθώ πιο εντατικά.

Τι σημαίνει η μουσική για σένα;

Για μένα η μουσική είναι τα πάντα. Μέσα από τη μουσική εκφράζεται ο κάθε άνθρωπος, αγαπάει, πονάει, γελάει, περνάει καλά. Η μουσική βγάζει απίστευτα συναισθήματα στη φόρα και προσωπικά εμένα με ανεβάζει πάρα πολύ ψυχολογικά όταν χρειάζεται. Από τις 24 ώρες της ημέρας ακούω τουλάχιστον 8 ώρες μέσο όρο.

Θα μπορούσες να φανταστείς στο μέλλον τον εαυτό σου να ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική;

Θέλω να φαντάζομαι τον εαυτό μου στο μέλλον γύρω από τη μουσική αφού όπως είπα είναι η δεύτερη αγάπη μου. Ακόμα και τώρα αφιερώνω πολύ χρόνο αναλογικά με την γυμναστική οπότε δεν θα μπορούσα να με φανταστώ εκτός. Να είσαι σίγουρη ότι θα κάνω ότι μπορώ για να μείνει αυτή η ευχάριστη ασχολία στη ζωή μου και στο μέλλον.

Share

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

*