The story Behind the bike.

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το ποδήλατο έληξε εχθές και μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθεί το όνομα του νικητή, μαζί με ένα σχετικό βίντεο παράδοσης του σπαστού tern ποδηλάτου που έδινε το et sweetbites (το μοντάρω παιδιά, λίγο υπομονή σας παρακαλώ, εδώ σ’αυτό το blog είναι όλα ‘handmade’και τα κάνω μόνη μου, δεν έχω υπαλλήλους! ;) ).

Ποιός είναι όμως ο (χρυσός) άνθρωπος πίσω από το τρομερό δώρο και ποιά η σχέση του με τα ποδήλατα; Σίγουρα πάντως τα αγαπάει. Το όνομά του είναι Απόστολος Τσιμόγιαννης. Τον γνωρίζω πολύ λίγο, αλλά με κέρδισε η πρώτη και μοναδική προσωπική του ιστορία που έμαθα. Παράτησε πολύχρονη, σοβαρή, καριέρα, μηχανολόγου-μηχανικού, επειδή είχε το όραμα και την τόλμη να επενδύσει στην αγάπη του, τα ποδήλατα αποκτώντας ειδικότητα στα σπαστά που έφερε και πρώτος στην Ελλάδα το 2006.

Τις ποδηλατικές του απόψεις θα τις διαβάσετε παρακάτω.

Τόλη, εσύ πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την φιλοσοφία του ποδηλάτου;

Η μεγάλη μου επαφή με το ποδήλατο σαν καθημερινό μέσο ξεκίνησε στο Λονδίνο σαν φοιτητής, όπου ήταν και το μόνο μέσο που χρησιμοποιούσα για όλες τις μετακινήσεις μου! Πανεπιστήμιο, βόλτα, pub κλπ. Το είχα αφήσει για κάποια χρόνια μια και στην Ελλάδα οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές (όχι πως στο Λονδινο ήταν…) και το ξαναβρήκα μπροστά μου σαν μια ιδέα για έναν εναλακτικό τρόπο μετακίνησης στην Αθήνα που την έχουν πνίξει τα αυτοκίνητα. Έφτιαξα το παλιό μου φοιτητικό ποδήλατο που το είχα φέρει εδώ και άρχισα να το χρησιμοποιώ! Μετά άρχισα να σκέφτομαι πιο large scale, πως θα μπορούσα να περάσω αυτή την ιδέα σε περισσότερο κόσμο. Τελικά ο κόσμος ψάχνει μια λύση στην καθημερινή του μετακίνηση και είναι αρκετοί αυτοί που βλέπουν θετικά το ποδήλατο, ειδικά αν μιλήσουν με κάποιον ο οποίος ήδη το κάνει και έχει να τους πει και την εμπειρία του. Και δεν μιλάω για hard core ποδηλάτες αλλά για απλά πράγματα, να σου κάνουν πιο ευχάριστη και εύκολη την καθημερίνη σου ζωή!

Είσαι και ο ίδιος ποδηλάτης;

Είμαι ποδηλάτης πόλης αλλά όχι αθλητής. Το χρησιμοποιώ σαν μέσο για τα ψώνια μου, μερικές φορές για να πάω στη δουλειά και να βγω βράδυ, ενώ κάνω λίγο και mountain bike για περιπέτεια στα βουνά κοντά στην Αθήνα. Το έχω εντάξει στη ζωή μου εκεί που με εξυπηρετεί και αυτό είναι και το λογικό για όλους. Δεν μπορεί κάποιος να ξεκινήσει λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα με το ποδήλατο. Αν κάνει τα απλά, δηλαδή να πάει μέχρι την αγορά, το καφέ, το περίπτερο, θα το συνηθίσει και μετά μπορεί να σκεφτεί και για κάτι πιο “τολμηρό” π.χ. να πηγαίνει μερικές φορές στη δουλειά με αυτό! Αν πας να αντικαταστήσεις τα πάντα από την αρχή με το ποδήλατο μάλλον θα δυσκολευτείς πολύ και έχεις πολλές πιθανότητες να το αφήσεις.

Εσύ τι ποδήλατο έχεις;

Έχω δύο ποδήλατα. Ένα αναδιπλούμενο για την πόλη και για εκδρομές και ένα mpountain bike καθαρά για το βουνό σαν χόμπυ. Η αλήθεια είναι ότι το σπαστό το χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο γιατί είναι εύκολο να το πάρω μαζί μου και σε μια εκδρομή αλλά είναι και εξαιρετικά πρακτικό μέσα στην πόλη όπου είμαι τον περισσότερο χρόνο μου.

Πώς διαλέγουμε ένα ποδήλατο.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποφασίσω για πιο λόγο θέλω το ποδήλατο. Αν το θέλω για κάθε μέρα θα κοιτάξω ένα σπαστό ή πόλης, αν το θέλω για το βουνό ένα mountain bike ή αν το θέλω για αθλητισμό μια κούρσα. Η επιλογή ποδηλάτου θέλει και καλή συμβουλή και καθοδήγηση από το κατάστημα στο οποίο θα απευθυνθώ. Πρέπει να μείνω ικανοποιημένος με τις πληροφορίες που θα πάρω. Επίσης, η έρευνα στο internet είναι πάντα καλή και έχει και πλάκα να ανακαλύπτεις λίγο μόνος σου, κι ας μην ξέρεις πολλά! Το μέγεθος του ποδηλάτου είναι το επόμενο σημαντικό θέμα μια και παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά και άνετα θα είμαι πάνω στο ποδήλατο και πόσο καλά θα το οδηγώ. Φυσικά, όπως σε πολλές περιπτώσεις, το επώνυμο προϊόν έχει τα πλεονεκτήματα της καλύτερης λειτουργίας και της υποστήριξης, και συνήθως έχει και όμορφο design που πάντα παίζει ρόλο. Εγώ προσωπικά θέλω όταν αγοράζω κάτι να ικανοποιεί και την αισθητική μου! Και φυσικά, ένα test ride λέει από μόνο του ότι δεν μπορεί να σου πει κανείς για το ποδήλατο που σκέφτεσαι να αγοράσεις!

Γιατί να διαλέξουμε σπαστό ποδήλατο; O πρώτος λόγος που μου έρχεται είναι το μετρό, ωστόσο εφόσον πια επιτρέπονται όλα τα ποδήλατα στους συρμούς, για ποιους άλλους λόγους προτιμούνται τα σπαστά ποδήλατα;

Τελικά ανακαλύπτουμε κι εμείς ότι οι λόγοι να αγοράσει κανείς σπαστό είναι πάρα πολλοί! Γενικά είναι πιο ευέλικτο και μικρό σε μέγεθος κάτι που βοηθά πολύ την οδήγηση στην πόλη και τη “συμβίωση” με το ποδήλατό σου. Δηλαδή το αποθηκεύεις πιο εύκολα, το παίρνεις σχεδόν παντού μαζί σου, δεν φοβάσαι μην σε πιάσει βροχή γιατί έχεις τη δυνατότητα να το βάλεις σε ένα λεογωρείο και να πας στον προορισμό σου, μπαίνει στο ασανσέρ για το έχεις στο σπίτι και να μην στο κλέψουν, το παίρνεις εύκολα σε μια εκδρομή κλπ κλπ. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και έναν καινούριο λόγο που κάποιος επέλεξε σπαστό!

H εταιρεία Tern που εκπροσωπείς, ποιά πλεονεκτήματα έχει σε σχέση με άλλες εταιρείες;

Η Tern είναι η τελευταία λέξη στα σπαστά ποδήλατα. Μπορεί να είναι εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2011 αλλά οι άνθρωποι που την έστησαν έχουν τεράστια πείρα στα σπαστά μια και είναι όλη η σχεδιαστική ομάδα και το design και marketing που έκανε την Dahon (πολύ γνωστή μάρκα στο χώρο) αυτό που είναι σήμερα. Η φιλοσοφία τους είναι να πάνε τα ποδήλατά τους ένα βήμα πιο πέρα κυρίως στο θέμα οδήγησης. Σε αυτό πραγματικά εκπλήσουν με την ποιότητα οδλήγησης που προσφέρουν και την ευστάθεια και σιγουριά που δίνουν στον αναβάτη. Έχουν ήδη κάνει μερικές σημαντικές καινοτομίες στην σχεδίαση και κατασκευή που τα αποτελέσματά τους είναι προφανή ακόμη και στον άπειρο ποδηλάτη. Η Tern μου αρέσει επίσης γιατί σου δίνει κάτι που σαν design και σαν everyday gadget είναι πολύ ιδιαίτερο!

Πιστεύεις ότι το ποδήλατο είναι το όχημα του μέλλοντος;

Με πολλούς τρόπους ναι. Όλοι μας ξέρουμε πόσα πρέπει να κάνουμε για το περιβάλλον, για την πόλη μας, και για τους εαυτούς μας. Το ποδήλατο τα συνδυάζει. Είναι το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς, κάνει την πόλη πιο φιλική μια και δεν έχει όγκο και είναι απόλυτα ήσυχο και προσφέρει μια ήπια άσκηση! Τη χρήση ποδηλάτου πολλοί τη χαρακτηρίζουν σαν δείγμα πολιτισμού μια και δείχνει σεβασμό στο χώρο που ζούμε! Φαντάζεσαι την Αθήνα με τα μισά αυτοκίνητα; Θα ήταν παράδεισος και πολύ πιο όμορφη. Θα μπορούσες να περπατήσεις στα πεζοδρόμια που τώρα έχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, να πας στη δουλειά σου πιο εύκολα και να βγεις μια βόλτα χωρίς να είσαι στην “τσίτα” ποιος θα σε πατήσει! Το ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει αφάνταστα σε αυτό. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά παραδείγματα πως κάνεις μια μητρόπολη φιλική και ευχάριστη για τους κατοίκους της και το ποδήλατο είναι πάντα κεντρικός παράγοντας.

SIGMA ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ 40 (ΕΜΠΟΡΙΚΌ ΑΊΘΡΙΟ), ΜΑΡΟΎΣΙ.
Τηλ: 210-6109799

Share

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply

*