Μισοσωσμένοι ή μισοπνιγμένοι;

Με αφορμή τις εκλογές δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι. Σωστά λάθος δεν ξέρω.
Σκεφτόμουν λοιπόν οτι η αυτογνωσία είναι μεγάλο ατού. Η ύπαρξη της αυτογνωσίας εξασφαλίζει την ακεραιότητα στην κρίση των άλλων αλλά και του εαυτού μας. Η παραδοχή και η κατανόηση των εκάστοτε λαθών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο φωτισμένο μέλλον. Αυτές είναι μερικές μικρές απλές αρχές που ισχύουν στην προσωπική μας ζωή και λίγο ή πολύ η παραδοχή τους μας βοηθάει και στην επαγγελματική μας ζωή. Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και επαγγελματίες.
Με την γενίκευσή τους, μπορούμε να κατανοήσουμε και πράγματα που έχουν πιο σύνθετη εξήγηση όπως για παράδειγμα, πως η Ελλάδα έφτασε να είναι υπόλογη σε όλη την Ευρώπη. Με την τυφλή δε, παραδοχή αυτών των αρχών μπορούμε να δεχτούμε και να ανεχτούμε (υποσυνείδητα σαν τιμωρία ή αυτομαστίγωμα) τα χαράτσια, τις άδικες φορολογήσεις, τον υποβιβασμό της παιδείας, της υγείας, την ανελέητη ανεργία, την εκμηδένιση ευκαιριών για τους νέους κτλ κτλ. Είναι σαν την ψυχολογία του ασώτου αρρώστου που προκάλεσε με τις ασωτίες του την αρρώστια του και είναι διατεθειμένος να δεχτεί όλα τα πάθη του Χριστού προκειμένου να ξαναβρεί την υγειά του και να του δωθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Δυστυχώς στην ίδια ψυχολογία μπαίνει και ένας άρρωστος που δεν ευθύνεται για την αρρώστια του αλλά είχε κακή τύχη. Θα δεχτεί τα βάσανα που ανεξήγητα γράφτηκαν στο πεπρωμένο του προκειμένου να μπορέσει να νιώσει ξανά υγιείς και ευτυχισμένος.

Πότε όμως η επιστροφή στον σωστό δρόμο και ο συνετισμός γίνεται άδικη εκδικητική τιμωρία;
Πότε ο σωτήρας χρησιμοποιεί νοσηρά την εξουσία του στον ταπεινωμένο κατεργάρη;
Πότε στο όνομα του δικαίου το δίκαιο γίνεται εργαλείο χειρισμού και μεθοδεύσεων;

Η αρχή της επιστροφής της άσωτης Ελλάδας στον ‘σωστό δρόμο’ γίνεται την στιγμή της παραδοχής.
Η συνέχεια της πορείας προς τον ‘σωστό δρόμο’ φαίνεται με την διάθεση ανοχής στα αυξανόμενα μέτρα και το κλάδεμα της ζωής μας.
Για να διασφαλισθεί αυτή η πορεία χρειάζετε να έχουμε και την εγγύηση της ‘δίκαιης δίκης και ποινής’.

artwork by Joshua Petker.


Share

Tags: , ,

2 Responses to “Μισοσωσμένοι ή μισοπνιγμένοι;”

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ Π. June 12, 2012 at 5:33 pm #

  ΣΩΣΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ…
  ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ
  ΟΤΙ Η ΛΥΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ”ΣΩΤΗΡΑΣ” ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ.
  Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ
  ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ
  ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
  ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΖΟΥΜΑ…
  ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΜΒΟΣ!!!

 2. ste June 21, 2012 at 11:23 am #

  μετα απο τις εξαλες επιδοσεις μας τα τελευταια 30 χρονια στο δυτικο τροπο ζωης, τοσο σε επιπεδο αθλητικων, καλιτεχνικων αλλα και καταναλωτικων δραστηριωτητων…ηρθε η ωρα καποιοι να πληρωσουν…..

  αλλα επειδη ο ελλην ειναι ως γνωστον περιφανη και ανωτερη (για καποιο ανεξηγητο και κατα πολλους ατοπο λογο….) ρατσα απο τισ υπολοιπες θα υπερισχυσουμε ή τουλαχιστον θα εχουμε την εντυπωση οπως παντα οτι οι νικητες ειμαστε εμεις (βλεπε χαρες και γλεντια που καναν ολοι οι κατα τα αλλα ανωτερα μορφωμενοι ελληνες για την αναληψη της ολυμπιαδας – που ηταν και η τελευταια βαρια ταφοπλακα του μνηματος της χωρας αυτης γεμιζοντας συγκεκριμενες λιγες τσεπες αδειαζωντας-χρεωνοντας πολλες μικρες)

  οτι και να γινει η τβ θα προπαγανδιζει την επιτυχια της χωρας μας (διαφυλατοντας ετσι τα εδω τοπικα επιχειρηματικα συμφεροντα των ελληνων domestic ευεργετων) και τα πληθη θα παραλληρουν για αλλη μια νικη μας!!!

  ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ , helping idiotic people stealing relentlesly from each other since 1821

Leave a Reply

*