Mars 1

Συνέντευξη / Προσκλήσεις

Με πρωτοβουλία της εταιρείας Mars 1, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2023. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο καλούνται να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στη Γη με σκοπό να μετοικήσουν στον κόκκινο πλανήτη. Πώς επιβιώνει κάποιος σε συνθήκες όπου η θερμοκρασία φτάνει τους -170 βαθμούς Κελσίου, με συνεχή έκθεση σε ακτινοβολία για 7 μήνες, σε ζωτικό χώρο 25 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς δυνατότητα επιστροφής; 202.586 άνθρωποι από 140 χώρες έκαναν αίτηση. Τελικά, τρεις θ’ αφήσουν πίσω τους τη Γη, για πάντα, αναζητώντας τη ζωή…

Πόσο μακριά είναι τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας από την σημερινή ζωή. Σε έναν πλανήτη που οι άνθρωποι κάνουν αυθάδικα κουμάντο, ένα θεατρικό, δουλεμένο από το Α έως το Ω, έρχεται να μας κάνει κατακτητές σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Είναι που θέλουμε να συνεχίσουμε την κυριαρχία μας ως ανθρώπινο είδος σε έναν άλλο πλανήτη ή να νιώσουμε κ πάλι μικροί και ανήμποροι στην γραμμή εκκίνησης μιας πυρετώδους εξέλιξης μυαλού; Χιλιάδες σκέψεις γεννιούνται κατα την διάρκεια παρακολούθησης της νέας και πολύ ιδιαίτερης παράστασής από την ομάδα πΟδήλατρΟν. Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις και παρεξηγήσεις. Συναντήσαμε τον σκηνοθέτη, εμπνευστή ηθοποιό και σεναριογράφο της παράστασης Mars 1, Γιώργο Στυλιανόπουλο να μας διαφωτίσει.

Δύο διπλές προσκλήσεις για δύο αναγνώστες μας για την Τρίτη 28 Απριλίου στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8 Γκάζι). Στείλτε το όνομά και επιθετό σας με comment σε αυτό το post και θα γίνει κλήρωση και ανακοίνωση των νικητών επίσης με comment αύριο το πρωί.

Συνέντευξη :

Πως προέκυψε η ιδέα για ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα και επομένως σενάριο;

Η αφορμή δόθηκε το καλοκαίρι του 2013 όταν είδα ότι πάνω από 202.000 άτομα κάνανε αίτηση σ’ ένα πρόγραμμα μιας ιδιωτικής εταιρίας που θα στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Άρη. Θα μου πείτε που είναι το πρόβλημα; Δεν είναι στη φύση της αποστολής αλλά στο πως αυτή θα υλοποιηθεί. Θα’ ναι ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, θα διαρκέσει 7 μήνες, θα’ ναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας (χωρίς εμπειρία στις διαστημικές αποστολές, αλλά σαν ιδιωτική εταιρία σκοπός είναι το κέρδος άρα τα φθηνότερα υλικά) και όλο το εγχείρημα θα μεταδοθεί ζωντανά ως reality show. Με αυτά ως δεδομένο μου’ κανε εντύπωση που τόσοι άνθρωποι κάνανε αίτηση. Και αν κάποιος δει τα βιντεάκια των αιτήσεων, θα καταλάβει πόση μοναξιά τους διακατέχει και πόσο πολύ θέλουν απλά να φύγουν απ’ τη Γη, απ’ την καθημερινότητα, απ’ τα προβλήματά τους, αψηφώντας τους κινδύνους ή απλά αρνούμενοι να σκεφτούν προκαταβολικά τις συνέπειες της επιλογής τους. Το 2014 συζητάγαμε με τη συνεργάτρια Βίκυ Μιχαλοπούλου τι θα πηγαίναμε στο φεστιβάλ του θεάτρου Επί Κολωνώ και η ιδέα ξαφνικά έπεσε στο τραπέζι.

Γιατί επίλεξες τον αφιλόξενο πλανήτη Άρη, έχεις κάνει κάποια έρευνα σχετικά;

Γενικά νιώθω μια έλξη προς το διαστημικό στοιχείο και είναι κάτι που θα’ θελα να το σπούδαζα κάποια στιγμή. Για τον Άρη δεν ήξερα πάρα πολλά πριν το ξεκίνημα του πρότζεκτ, αλλά ασφαλώς μετά την έκανα για χάρη του πρότζεκτ. Η επιλογή του πλανήτη έγινε γιατί απλά εκεί θα γίνει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή εκτός Γης, Σελήνης. Όλοι οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι αφιλόξενοι (για τα ανθρώπινα δεδομένα) και μάλιστα ο Άρης είναι ο πιο βιώσιμος.

Σε τρόμαξε καθόλου πως θα αποδώσεις σκηνοθετικά ένα τέτοιο σενάριο δεδομένου ότι το κοινό έχει συνηθίσει τέτοια θέματα επιστημονικής φαντασίας να συνοδεύονται από καταιγισμό special effe και τρομερή χρήση τεχνολογίας;

Η αλήθεια είναι ότι ήξερα ότι το εγχείρημα θα’ χε πολλές τεχνικές προκλήσεις. Αλλά ξέρω επίσης ότι το θέατρο δεν είναι κινηματογράφος όπου πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική αναπαράσταση ενός διαστημικού θέματος, αλλιώς δε θα γίνει ποτέ πιστευτό. Επειδή όμως έχω καλή σχέση με την τεχνολογία, πίστευα ότι μπορούσα απ’ την τεχνική μεριά να δώσω κάτι με το οποίο θα μπορούσε να σχετιστεί το κοινό και να μπει στην ατμόσφαιρα που έπρεπε. Βέβαια το ρίσκο να γίνει κάτι παιδικό ή μη πιστευτό ήτανε μεγάλο και είναι ένα στοίχημα που νομίζω το κερδίζουμε!

Tί σε κάνει να νιώθεις ότι μια παράσταση πάει ή θα πάει καλά;

Βασικά σ’ αυτή την παράσταση πίστεψα απ΄την πρώτη στιγμή ότι θα’ τανε κάτι καλό αν καταφέρναμε να δουλέψουμε καλά. Γενικά ο καθ’ ένας έχει το ένστικτό του που του λέει αν κάτι θα πάει καλά ή όχι. Οπότε είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσεις λογικά. Κάτι χειροπιαστό είναι για μένα το κατά πόσο το θέμα και η δράση αφορά τον άνθρωπο του σήμερα. Αν αυτό υπάρχει έχει πολλές πιθανότητες η παράσταση. Μετά χρειάζεται πολύ δουλειά και υπάρχει μια στιγμή που γίνεται μια μαγική μεταμόρφωση και βλέπεις κάτι να λάμπει. Τότε ξέρεις που πρέπει να πας και που μπορείς να φτάσεις και απλά ακολουθείς το δρόμο που άνοιξε μπροστά σου.

Τί εισπράττεις μετά από κάθε παράσταση από το κοινό;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η πρώτη δουλειά που μετά την παράσταση δεν βλέπω τον κόσμο μαγκωμένο και υποχρεωμένο να πει καλά λόγια ή να κρύψει κάτι που δεν του άρεσε. Νιώθω ότι το κοινό καταλαβαίνει αυτό που προσπαθούμε να του πούμε και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γενικά το κοινό είναι αυτό που μου δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίσω την προσπάθειά μου να μοιραστώ κάποια πράγματα που έχω μέσα μου, να μοιραστώ κάποιους προβληματισμούς και αυτό είναι που δίνει νόημα σε κάθε βήμα που κάνουμε έτσι κι’ αλλιώς.

Ιδανικά ποιο μήνυμα θα ήθελες να μείνει από την παράσταση;

Ο προβληματισμός για το που είμαστε ως άνθρωποι. Δε το λέω γενικά αλλά προσωπικά. Ο καθένας μας. Να δούμε πόση μοναξιά νιώθει ο δίπλα μας και ν’ αναρωτηθούμε για μας. Επίσης, πόσο άνθρωποι είμαστε στην καθημερινότητά μας; Την ζούμε ή όχι τη ζωή μας; Και τέλος πόσο σοβαρά διαλέγουμε τα όνειρά μας; Γιατί, ναι, τα διαλέγουμε κι’ αυτά. Έχουμε πολλά όνειρα και επιλέγουμε κάποια να μας καθορίσουν. Το κάνουμε συνειδητά ή παρορμητικά; Τι είναι προτιμότερο; Ο καθένας μας πρέπει να βρει τη δική του απάντηση…

Share

6 Responses to “Mars 1”

 1. Kwstas April 23, 2015 at 2:16 am #

  Kwstas Karafwtis

 2. evagelia April 23, 2015 at 10:00 am #

  Πολύ ωραία συνέντευξη ! Ευαγγελία Θάνου.

 3. anestis April 23, 2015 at 10:02 am #

  Anestis Gourgouletis

 4. Eleni April 23, 2015 at 10:11 am #

  Eleni Athanasa

 5. Kostas Aulwnitis April 23, 2015 at 1:16 pm #

  Kostas Avlwnitis

 6. evat. April 23, 2015 at 1:19 pm #

  Kwstas Karafwtis και Eleni Athanasa κερδίσατε από μια διπλή πρόσκληση για την παράσταση Mars1 την Τρίτη 28/04/15 στο θέατρο Αλκμήνη ( Αλκμήνης 8 Γκάζι)

  Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή
  Εύα Θεοτοκάτου.

Leave a Reply

*